שונות מוחית:
מבחינה מבנית – מחקרי דימות המשווים בין אנשים עם הפרעת קשב וריכוז לבין “בריאים” מראים פחות צפיפות של החומר האפור, שינויים בחומר הלבן, נפח מוח קטן יותר באופן כללי ובפרט במבנים מסוימים, בשלות מעוכבת של קליפת המוח וירידה בעובי קליפת המוח אצל בוגרים.
צפיפות חומר אפור:
בשלות מעוכבת של קליפת המוח:
מחקרי הדימות נערכו ברובם בקרב מבוגרים. יחד עם זאת, המחקר הבא מצא שינויים גם במוחם של ילדים, בני 4 ואילך
במחקרים בהם שיטת הניסוי כוללת אמצעי אבחון מתקדמים כמו FMRI, מתאפשרת תובנה לגבי הקשר בין תסמיני הפרעת הקשב והריכוז לבין הרשתות המוחיות הפגועות
אספקט נוסף בו נפגע התפקוד המוחי, הוא העברת המסרים התקשורת בין אזורים והרשתות המוחיות במוחם של אנשים עם הפרעת קשב וריכוז. מחקרים שונים מראים כשל בשחרור מעבירי המסרים המוחיים (נוירוטרנסמיטרים: דופמין, נוראדרנלין ובחלק מהמחקרים מתואר גם סרוטונין), המעבר שלהם והקליטה שלהם. למשל:
תפקודים ניהוליים, הגדרה וביטוי בקרב ילדים, מתבגרים ובוגרים עם ADHD:
התחום הרגשי:
קרדיט לתמונה:
Girl photo created by master1305
ההרצאה מיועדת להורים, כך שהיא די נגישה וקלה להבנה. יחד עם זאת, לדעתי הרבה מהדברים שהוא אומר לא פשוטים לעיכול. מומלץ למיטיבי לכת, שמסוגלים לקחת לעצמם את העיקרים והדגשים המשמעותיים לחיי היומיום. מעט ארוך, אך עם תרגום מובנה לעברית.
בסרטון מופיע דר’ אריה אשכנזי, נוירולוג ילדים וקולגה לשעבר. אני חבה לו הרבה מהלמידה שלי על הפרעת קשב וריכוז וגם על כך שעודד אותי (ואת כל מי שסביבו) לחקור ולבסס את הטיפול רק על ידע מבוסס ראיות.
קריטריונים לאבחנה הפרעת קשב וריכוז, תרגום של ה-DSM5:
A. דפוס קבוע של חוסר קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות שמפריע לתפקוד או להתפתחות, המאופיין על ידי (1) ו/או (2):
(1) חוסר קשב: קיומם של 6 (או יותר) מהסימפטומים הבאים, במשך תקופה של לפחות 6 חודשים. הסימפטומים אינם הולמים את רמת ההתפתחות של הילד והם בעלי השפעה שלילית על הפעילות החברתית, הלימודית ו/או התעסוקתית.
הערות:
⦁ הסימפטומים המופיעים אינם רק ביטוי של התנהגות מתנגדת, מתריסה, עוינת או כישלון להבין משימות או הוראות.
⦁ עבור מתבגרים ומבוגרים (גיל 17 מעלה) – נדרשים לפחות 5 סימפטומים.
א. לעיתים קרובות לא מצליח לשים לב לפרטים או עושה טעויות רשלניות בלימודים, בעבודה או במהלך פעילויות אחרות (למשל, מזניח או מחמיץ פרטים, עבודתו אינה מדויקת).
ב. לעיתים קרובות מתקשה לשמור על קשב במשימות או במשחק (למשל, קושי להישאר מרוכז במהלך הרצאות, שיחות או קריאה ממושכת).
ג. לעיתים קרובות נראה שאינו מקשיב כאשר מדברים אליו ישירות (למשל, דעתו נראית מוסחת גם בהיעדר כל הסחת דעת ברורה).
ד. לעיתים קרובות אינו עוקב אחר הוראות ומתקשה לסיים שיעורי בית, מטלות או חובות עבור מקום העבודה או הלימודים (למשל, מתחיל משימה אבל במהירות מאבד ריכוז ובקלות מוסח מהנושא).
ה. לעיתים קרובות מופיע קושי בארגון משימות ופעילויות (למשל, קושי לנהל משימה רציפה, קושי לשמור על חומרים וחפצים מסודרים, עבודה לא מאורגנת, ניהול זמן דל, קושי לעמוד בלוחות זמנים).
ו. לעיתים קרובות נמנע, סולד או מסרב לעסוק בפעילויות שדורשות מאמץ מנטלי מתמשך (למשל, לימודים או שיעורי בית. עבור מתבגרים ומבוגרים – הכנת דו”חות, מילוי טפסים, סקירת מסמכים ארוכים).
ז. לעיתים קרובות מאבד חפצים הדרושים למטלות או לפעילויות (למשל, ציוד לימודי, עפרונות, ספרים, כלים, ארנק, מפתחות, עבודות, משקפיים, פלאפון).
ח. לעיתים קרובות מוסח בקלות על ידי גירויים חיצוניים (עבור מתגברים ומבוגרים – ניתן לכלול גם מחשבות שאינן קשורות).
ט. לעיתים קרובות שוכח דברים, גם בפעילויות יומיומיות (למשל, שוכח לעשות מטלות יום-יומיות, עבור מתבגרים ומבוגרים: להשיב לשיחות, לשלם חשבונות, להגיע לפגישות).
(2) היפראקטיביות ואימפולסיביות: קיומם של 6 (או יותר) מהסימפטומים הבאים, במשך תקופה של לפחות 6 חודשים. על הסימפטומים להיות לא הולמים את רמת ההתפתחות של הילד, ובעלי השפעה שלילית על פעילות חברתית, לימודית ותעסוקתית.
הערות:
⦁ הסימפטומים המופיעים אינם רק ביטוי של התנהגות מתנגדת, מתריסה, עוינת או כישלון להבין משימות או הוראות.
⦁ עבור מתגברים ומבוגרים (גיל 17 ומעלה) – נדרשים לפחות 5 סימפטומים.
א. לעיתים קרובות מנענע את ידיו או רגליו או מתנדנד במושבו. לחילופין – מתופף עם ידיו או רגליו.
ב. לעיתים קרובות קם מהכיסא כאשר אמור להישאר ישוב (למשל, קם ממקומו בכיתה, במשרד או במקום העבודה, או – בסיטואציות אחרות שבהן נדרשים להישאר במקום).
ג. לעיתים קרובות רץ או מטפס באופן ובמצבים שאינם הולמים (עבור מתבגרים ומבוגרים, יכול להיות מוגבל לתחושת חוסר מנוחה).
ד. לעיתים קרובות לא יכול לשחק או לעסוק בפעילויות פנאי בשקט.
ה. לעיתים קרובות מתנהג כאילו הוא “מונע על ידי מנוע” (למשל, לא מסוגל או מרגיש שלא בנוח לעמוד בשקט למשך זמן ממושך, כפי שנדרש במסעדות ופגישות; עשוי להיחוות על ידי אחרים כחסר מנוחה או שקשה לעקוב אחריו).
ו. לעיתים קרובות מדבר ללא הפסקה.
ז. לעיתים קרובות פולט תשובה לפני שנשאלה השאלה בשלמותה (למשל, משלים משפטים של אחרים, לא יכול לחכות לתורו בשיחה).
ח. לעיתים קרובות מתקשה לחכות לתורו (למשל, תוך כדי המתנה בתור).
ט. לעיתים קרובות מפריע או מתפרץ (למשל, מתפרץ לשיחה, משחק או פעילות; עשוי להשתמש בדברים של אחרים מבלי לבקש או לקבל את רשותם. עבור מתבגרים ומבוגרים – עשוי לפלוש או להשתלט למה שאחרים עושים).
B. לפחות מספר סימפטומים של קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות היו נוכחים לפני גיל 12.
C. מספר סימפטומים של קשב ו/או היפראקטיביות-אימפולסיביות נוכחים בלפחות 2 (או יותר) מסגרות (למשל, בבית, בבית הספר, או בעבודה; עם חברים או קרובים; או בפעילויות אחרות).
D. יש ראיות ברורות שהסימפטומים מפריעים או מפחיתים את איכות התפקוד החברתי, האקדמי או התעסוקתי.
E. הסימפטומים אינם מופיעים באופן בלעדי במהלך סכיזופרניה או הפרעה פסיכוטית אחרת, ואינם מוסברים טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת (למשל, הפרעות מצב רוח, הפרעות חרדה, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעות אישיות, שימוש בחומרים ממכרים או הימנעות).