top of page

מהי מאמאדע?

בים של פסאודו מדע ומומחים מטעם עצמם, מאמאדע היא חלקת אלוהים קטנה שבה תוכלו למצוא מידע מבוסס-מדע שלא מונע מאג'נדות. קיימים אינספור מחקרים שעוסקים בהורות, אך רוב הידע המרתק והחשוב הזה נשאר במגדל השן האקדמי ומה שמצליח להגיע להורים במקרים רבים  עובר כמה וכמה עיוותים בדרך.

dad and son beach.png

המטרה של מאמאדע היא להוציא את המדע ממחשכי ה-google scholar ולהיות צינור שמחבר בין עולם המחקר לבין הורים שכל כך צמאים לידע מבוסס. למרבה התסכול, הידע המחקרי הקיים מגיע עם לא מעט חורים ובמקרים רבים התשובות הן לא שחור ולבן. אבל כאן בדיוק טמון הכוח. החורים האלו כמו נועדו שנשלים אותם בעצמנו- עם הלב.

מוזמנות ומוזמנים להתרגש יחד איתנו מהפלא של יצירת בני אדם! 
?מה זה מאמדע

מי אני?

MorMor.jpg

אמל"קאני מור הרפז, בת הזוג של שי ואמא של תמר ואייל.

אחרי 8 שנים באקדמיה, בחרתי ללכת אחרי הלב ולגדל את הילדה שלי בבית. אבל את האהבה הגדולה למדע לא השארתי מאחור- הקמתי את "מאמאדע" כדי לשלב בחיי את שני העולמות שמרגשים אותי יותר מכל- אמהות ומדע

הסיפור המרגש

שבוע 33 להריון. עלייה למטוס. אני מכניסה את הפוסטר המגולגל אל תא המטען, שולפת ספר הכנה ללידה מהתיק ומניחה אותו על המושב הריק שלידי. גלגלי המטוס מגבירים מהירות עד שהמטוס עוזב את הקרקע וממריא אל השמיים. שלושה דוקטורנטים ועוברית אחת נמצאים עכשיו בדרכם לכנס גדול בבולטימור הקפואה.

הרגע הזה כמו מצליח "לתפוס" את הקונפליקט הפנימי שילווה אותי בחודשים שיבואו.

Mor-29.jpg

אני מנסה לחזור לרגע הזה ושואלת את עצמי- מי הייתה האישה הזו על המטוס?

 

מצד אחד- אישה שמדע זורם בעורקיה מאז שהיא זוכרת את עצמה - חדורת מוטיבציה וסקרנות אינסופית, אשר חולמת על קריירה אקדמית. אישה שהחליטה לנסוע בהיריון כל כך מתקדם לארץ רחוקה, רק כדי לא לפספס הזדמנות להתחכך בזירה האקדמית הבינלאומית. אישה טוטאלית.

 

ומצד שני- אישה שבעוד חמישה שבועות תהפוך לראשונה לאמא. אישה שמנצלת כל הזדמנות מחוץ למעבדה להתכונן לקראת בואה של הילדה שלה. אישה שמסתובבת בעולם בתחושה שיש לה כוחות על. אחרי הכל, היא מייצרת בת אדם. אישה טוטאלית.

אמהות ומדע- איך עושים את זה?

 

השאלה הזו ריחפה מעל ראשי מרגע שגיליתי שאני בהיריון, אך ביום שבו נולדה בתי פשוט הדפתי אותה מעלי. התמסרתי אל האמהות, אל הילדה שלי. רציתי שהזמן יעמוד מלכת, שחופשת הלידה לא תיגמר לעולם. אבל היא נגמרה בסוף. חזרתי למעבדה בלב חצוי. לא פה ולא שם.  לא מספיק מדענית, לא מספיק אמא.

ואז העולם השתגע.

בשיאה של תקופה מבלבלת כל כך, העניקה לי הקורונה הזדמנות פז לערוך ניסוי מבוקר: שלושה ימי מחקר, שלושה ימי אמהות ויום מנוחה. השבועות חלפו והתמונה הלכה והתבהרה - אני רוצה להיות יותר אמא. נבהלתי מאוד. אחרי שהסדרתי את קצב פעימות לבי, יצאתי לחפש נחמה אצל מי שתמיד מצליחה להרגיע אותי - האינטלקטואליזציה. צללתי אל תוך עולם החינוך הביתי, והאסימונים החלו ליפול בזה אחר זה. בלב שלם, אך לא בלי צביטה, החלטתי לעזוב את הדוקטורט כדי לגדול כאמא לצדה של בתי.

 

אבל כאן לא תם סיפורנו.

עם ההחלטה לעזוב את החיים האקדמיים, נותרה התשוקה הגדולה שלי ללמידה ללא קורת גג, אך לא לזמן רב. למעשה, באותו שבוע שבו עזבתי את המעבדה הקמתי את קבוצת הפייסבוק "מאמאדע" הורות מבוססת-מדע". המטרה הרשמית של הקבוצה היא להוריד ממגדל השן האקדמי את המחקר הרלוונטי להורות וגידול ילדים ולהביא אותו לכולם - נגיש, קליל ויחד עם זאת מדויק ואמין. אבל אם אהיה כנה, המטרה האמיתית של "מאמאדע" היא להיות לי בית, תואם למידותיי, שבו אוכל להיות מי שאני - מדענית ואמא.

ראיונות בפודקאסטים

הפרטים היבשים

תואר ראשון בקוגניציה ובלשנות בהצטיינות יתרה מאוניברסיטת בן גוריון.
 

תואר שני מחקרי במדעי המוח (חישוביות עצבית) בהצטיינות מהאוניברסיטה העברית.
 

מאמר על המחקר שלי (לא, לא על הורות)

clipart2448097.png
clipart2448097.png
אודות מור
אמלק
הסיפור המרגש
הפרטים היבשים

הכותבות שלנו

"במדע, לשום דבר אין ערך אם הוא לא מסופר לאחרים"- אן רו

miri.png
סטטוסקופ.png
ד"ר מירי דותן
מחדרה של רופאת הילדים

אמא לדניאל בן 8 ואלה בת 4, גרה בראשון לציון, עובדת בקופת חולים כללית, למדתי רפואה באוניברסיטת תל אביב וסיימתי התמחות ברפואת ילדים בשניידר, אוהבת לטייל הרבה, לצלם בקטנה, שונאת לבשל אבל אוהבת לאפות. 

בפינה "מחדרה של רופאת הילדים", אני מחברת בין הניסיון שלי כרופאת ילדים לבין מחקרים עדכניים במטרה להביא אליכן מידע חשוב, נגיש ומעודכן על מצבים רפואיים שכיחים בעולם רפואת הילדים.

mary.png
משקפיים.png
מרי קלינגל-לוי
המשקפיים של מרי

מנווטת את חיי בין שלושה מוקדים עיקריים: אימהות, ריפוי בעיסוק ומחקר.
 

אני אמא לאילה, בת השנתיים. מגדלת אותה בהורות קשובה, קרובה ולא קונבנציונאלית. אני מרפאה בעיסוק בתחום ההתפתחותי, מטפלת בילדים בכל טווח הגילאים מינקות ועד התבגרות. אני דוקטורנטית, חוקרת. המחקר שבו אני מעורבת מתמקד בתפיסה ובחוויית כאב של אנשים עם אוטיזם.

אחד האתגרים הכי גדולים שאיתם אני מתמודדת בשנתיים האחרונות, הוא לדאוג שכל הכדורים ינועו במעגל מושלם בג'אגלינג הזה. אחד הדברים האהובים עליי, הוא החיבורים בין שלושת הגורמים: האימהות, הטיפול והמחקר. אני רואה באופן מתמיד ויומיומי איך הם מאירים, תורמים ומפרים אחד את השני.


בתקופה האחרונה, זכיתי לעשות עוד חיבור בין העולמות והצטרפתי ככותבת למאמאדע בפינה "המשקפיים של מרי", שבה אני חולקת למידה מעמיקה של נושאים שמעניינים, מטרידים ומסקרנים הורים והורים שבדרך, על בסיס מחקר איכותי ועדכני.


בזמן שנשאר אחרי העיסוקים המשמעותיים האלה אני רצה, מצלמת ומתעסקת במוזיקה- שרה ומנגנת ומנסה גם לישון מדי פעם.

הכותבות שלנו
bottom of page