האם תינוק שמוציא שיניים ישן פחות טוב?

2 דק'
שינה· רפואת ילדים
מור הרפז

השן הראשונה צומחת לרוב בין הגילאים 4-10 חודשים, כאשר סביב גיל שנתיים וחצי לרוב הילדים יש כבר 20 שיני חלב בפה. לאורך ההיסטוריה, הורים ואנשי מקצוע נטו להאשים את בקיעת השיניים במגוון סימפטומים כמו חום, ריור, שלשול, חוסר נחת וגם הפרעות בשינה. העדויות אגב לא עקביות.

מחקרים שבדקו האם זה נכון שתינוקות שמוציאים שיניים ישנים פחות טוב הסתמכו עד כה על מדדים סובייקטיבים, כלומר על דיווחי ההורים. ואני לא צריכה לספר לכן מה הבעיה במחקרים מסוג כזה- הורים לא תמיד יודעים מתי הילד קם ולכמה זמן וגם אי אפשר להתכחש לזה שתפיסות מקדימות כמו “אוי לא עכשיו יהיה לילה זוועה בגלל השיניים” משפיעות ככל הנראה על הדיווחים. בני אדם הננו, יצורים מוטים.

ומה עם קצת אובייקטיביות?

אז אני שמחה לבשר שסוף סוף מספר חוקרים החליטו לקחת את השאלה הזו ברצינות והפעם למדוד שינה בכלים אובייקטיבים ולא להתבסס רק על דיווחי ההורים. אחת מהן היא משלנו, פרופסור מיכל קהן, מאוניברסיטת תל אביב.

אז מה עשו במחקר?

במחקר תיעדו דפוסי שינה של 849 תינוקות בני 3 חודשים עד שנה וחצי באמצעות אחד הכלים הכי אמינים שבאמצעותם אפשר למדוד שינה: וידיאו-סומנוגרפיה. ולא בסינית? זה אומר שמצלמות מתעדות את התינוק בזמן השינה. או אז אלגוריתמים מיוחדים מנתחים את התנועות של התינוק במהלך הלילה “ומתרגמות” אותן לדפוסי שינה-עירות. כך החוקרים יכלו למדוד את משך השינה הכולל של התינוק, מספר היקיצות שלו ומספר הפעמים שההורים ביקרו אותו במהלך הלילה. במקביל, הורים דיווחו מתי השיניים של התינוק בוקעות, מה התסמינים ואיך הם מתנהלים עם השיניים הבוקעות.

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

כל המחקרים, ההרצאות והדיונים החכמים ארוזים יפה אצלך במייל

ומה הם גילו?
בסופו של דבר, החוקרים השוו המדדים האובייקטיבים של שנת התינוק בלילות של בקיעת שיניים ובלילות בלי בקיעת שיניים. ונחשו מה? לא נמצאו שום הבדלים במדדי השינה בין אם התינוק הצמיח שיניים חדשות ובין אם לא. למרות שיותר מחצי מההורים דיווחו על הפרעות בשינה בזמן בקיעת השיניים, המדדים האובייקטיבים הראו אחרת. הממצאים האלה מעמידים בספק את התפיסה הרווחת שבקיעת שיניים מפריעה לשינה.
ובכל זאת, צריך לזכור שמדובר במחקר אחד ונדרשים מחקרים נוספים כדי לשחזר את הממצאים כדי שנהיה בטוחות. ואולי עוד הערה- צילומי הוידיאו האלו לא יכולים לתעד דפוסי שינה-עירות מחוץ למיטת התינוק. כך שלא בטוח אם אפשר להכליל את הממצאים לתינוקות בלינה משותפת או כאלה שנמצאים רוב הלילה מחוץ למיטת התינוק שלהם. וזה נכון שדפוסי השינה נמדדו אובייקטיבית, אבל בקיעת השיניים הוערכה סובייקטיבית על ידי דיווחי ההורים ולכן היא לא בהכרח מדויקת.
ועדיין מדובר במחקר מרשים שעקב אחרי מספר גדול של ילדים לאורך זמן ומדד שינה בכלים אובייקטיבים- לא דבר שרואים כל יום במחקרי שינה.
אז לכל מי שאומר לכן “זה בטוח שיניים”- הנה התשובה המדעית לעניין 🙂

בטח יעניין אותך גם:

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

הנה בדיוק מה שתקבלי ממני דרך המייל:

⭐️ סיכום שבועי של תכנים ואירועים
⭐ סקירות בלעדיות של מחקרים חדשים
⭐ עדכון על הרצאות ופרקי פודקאסט חדשים
⭐ סדרות תוכן לבחירתך בנושאים שמעניינים אותך