בימים האחרונים הרשת גועשת. כולם מדברים על מחקר חדש שסוף סוף מצא את הסיבה לתסמונת המוות בעריסה. ההתלהבות וההתרגשות מובנות לחלוטין, הרי תסמונת המוות בעריסה מדירה שינה מעיניהם של חוקרים, רופאים והורים כבר הרבה יותר מדי זמן.
אבל מה קורה בפועל? אנשים קוראים על המחקר החדש במדיה הפופולארית, מפרסמים את הכתבות ברשתות החברתיות וכך המידע על המחקר עובר מיד שנייה, ליד שלישית, ליד רביעית ועל הדרך צובר פרשנויות ותוספות שצריך הרבה דמיון כדי לקשר ביניהן למחקר המקורי.
הדפוס הזה מאז ומעולם הטריד את מנוחתי (לא סתם הקמתי את מאמאדע), אבל הפעם, כשתסמונת המוות בעריסה נמצאת על הכף, זה עלול להיות באמת מסוכן. אז ביום שישי בלילה, אחרי שהבת שלי נרדמה, קראתי את המחקר המדובר מתחילתו ועד סופו כדי לכתוב עבורכן סקירה ביקורתית שתשים את הממצאים במקומם. שנתחיל?
כמה מילים על תסמונת המוות בעריסה
יש שני סוגים של מוות פתאומי ולא צפוי בינקות- מוות מוסבר ומוות לא מוסבר. תסמונת המוות בעריסה (SIDS) שייכת לקטגוריה השנייה. לא ניתוח שלאחר המוות, לא חקירה מדוקדקת של זירת האירוע ולא ההיסטוריה הרפואית של התינוק נותנים להורים שביב של רמז מדוע התינוק שלהם מת כך בפתאומיות. למרבה התסכול, על אף המחקר האינטנסיבי בעשורים האחרונים, המנגנון שמוביל ל-SIDS הוא עדיין בגדר חידה.
חוקרים סוברים ש-SIDS לא נגרם מסיבה אחת, אלא משילוב של שלושה גורמים: תינוק פגיע, תקופה קריטית בהתפתחות מערכות הבקרה של הגוף וגורם סטרס חיצוני (למשל, הפסקת נשימה או שינה על הבטן). לפי המודל, הפגיעות של התינוק נותרת רדומה עד אשר מופיע גורם סטרס חיצוני בתקופה קריטית. אבל רגע, מה זה אומר תינוק פגיע? זו בדיוק השאלה שהמחקר המדובר ניסה לתת לה מענה.
כמה מילים על המחקר החדש
זוכרות שכמה ימים אחרי שתינוק נולד עושים לו סקר ילודים? נו, הבדיקה הזאת שבה דוקרים את העקב ונותנים לדם לטפטף אל תוך נייר? נזכרתן? יופי. אז מה שהחוקרים עשו היה לאתר את בדיקות סקר הילודים של תינוקות שמתו מוות פתאומי – מוסבר או לא מוסבר – בין השנים 2016-2020. הם רצו לברר אם הכמות של אנזים מסוים (בוטיריכולינאסטראז, אם תרצו) שונה אצל תינוקות שמתו מ-SIDS, בהשוואה לתינוקות שמתו לא מ-SIDS (נקרא להם non-SIDS מעכשיו) ולתינוקות חיים. התינוקות החיים שימשו כקבוצת הביקורת שנבנתה כך שלכל תינוק מת הותאמו 10 תינוקות חיים מאותו מין שנולדו באותו יום.
בסופו של דבר החוקרים הצליחו להשיג 26 דגימות דם של תינוקות SIDS, ד30 דגימות דם של תינוקות non-SIDS, ו-545 דגימות דם של תינוקות בקבוצת הביקורת. לפי דיווחי החוקרים, רמות האנזים היו נמוכות יותר אצל תינוקות SIDS, בהשוואה לתינוקות non-SIDS ולתינוקות בקבוצת הביקורת. ואם נחזור למודל המשולש, לטענת החוקרים, הרמות הנמוכות של האנזים עשויות להסביר את הפגיעות של תינוקות SIDS. המשמעות הפרקטית של הממצאים היא שאם נמדוד את רמות האנזים כמה ימים אחרי הלידה נוכל לאתר פגיעות פוטנציאלית ל-SIDS. או בעגה המקצועית, רמות האנזים ישמשו כביו-מרקר ל-SIDS.
ובעיניים ביקורתיות
אם אנחנו מסתכלות על עיקרי הממצאים אכן נראה שמדובר בכיוון מבטיח, אבל אתן כבר בטח זוכרות שהשטן נמצא בפרטים הקטנים. אז יאללה, הכינו את שרירי האנטי-חרטא ונקפוץ למים (מזהירה שהחלק הזה הוא קצת טכני, אבל אין דרך להתחמק ממנו אם אתן באמת רוצות להבין את מגבלות מחקר).