מטא-אנליזה חדשה על מסכים!

2 דק׳
מסכים· התפתחות רגשית חברתית· התפתחות קוגניטיבית
מור הרפז

החודש יצאה מטא-אנליזה מטורפת, הכי גדולה אי פעם, על מסכים וילדים בגיל הרך. 

הנה הממצאים על קצה המזלג:

מה עשו במטא-אנליזה?

אל המטא-אנליזה נכנסו 100 מחקרים שבדקו את הקשר בין שימוש במסכים לבין התפתחות רגשית וקוגניטיבית אצל ילדים בני 0-6. בסך הכל 176,742 ילדים מ-30 מדינות שונות.

  • שימוש במסך: שימוש בכל סוג של מכשיר אלקטרוני כמו טלוויזיה, טבלט, מחשבים, סמארטפונים, אפליקציות, משחקי מחשב, רשתות חברתיות, אינטרנט וכו’.
  • התפתחות קוגניטיבית: שפה, תפקודים ניהוליים ומיומנויות אקדמיות.
  • התפתחות פסיכו-חברתית– מיומנויות חברתיות-רגשיות, בעיות החצנה (תוקפנות) ובעיות הפנמה (חרדה, דיכאון).


והממצאים?

  • תוכן תואם-גיל: ככל שילדים חשופים יותר לתוכן *לא* תואם גיל כך הם מראים תוצאות פסיכו-חברתיות יותר נמוכות. מחקרי הקצאה אקראית הראו שכאשר ילדים התחילו לצפות בתוכן תואם-גיל (במקום תוכן לא-תואם גיל שצפו בו קודם לכם) ניכר אצלם שיפור במדדים של התפתחות חברתית-רגשית והתנהגות. ממליצה תמיד על האתר Common Sense Media לסקירות על תוכן דיגיטלי תואם גיל.
  • תוכן “מהיר מדי”: האמת שכאן המחקרים לא ממש סגורים על עצמם, חלק מצאו אפקט חיובי וחלק מצאו אפקט שלילי. כך שנראה שבעיקר חשוב לבחור תוכן תואם גיל באיכות גבוהה, ואולי פחות לדאוג מהקצב של התוכן.
  • סוג מסך: ככל שילדים צופים ביותר תוכניות (טלוויזיה, וידיאו או סרטים), כך הם מראים תוצאות קוגניטיביות ופסיכו-חברתיות נמוכות יותר. קשר שלא נמצא בשימוש באפליקציות או משחקי מחשב.
  • צפייה משותפת: צפייה משותפת של ההורה יחד עם הילד מקושרת למדדי התפתחות קוגניטיבית טובים יותר, כמו התפתחות שפה ותפקודים ניהוליים.
  • שימוש הורי בטלפון: ככל שהורים נמצאים יותר במסך בזמן אינטראקציות עם הילדים (כולל בזמנים של משחק וארוחות), כך הילדים מראים תוצאות פסיכו-חברתיות יותר נמוכות.
  • טלוויזיה ברקע: טלוויזה פועלת ברקע נמצאה קשורה למדדי התפתחות קוגניטיבית נמוכים יותר- כנראה כי ילדים מתקשים יותר להתרכז במה שהם עושים. מחקרים מעטים שבדקו זאת מצאו קשר בין טלוויזיה ברקע לבין ויסות התנהגותי נמוך יותר.

 

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

כל המחקרים, ההרצאות והדיונים החכמים ארוזים יפה אצלך במייל

מה אנחנו יכולות לקחת מכאן?

המטא-אנליזה הזו מראה לנו שהשאלה החשובה באמת בנוגע למסכים היא לא כמה אלא איך. וכן, לא כל המסכים נבראו זהים 🙂 הקונטקסט שבו הילדים שלנו חשופים למסך הוא זה שמשנה.

מזמינה אתכן להקשיב לפרק הכי מואזן עד כה בפודקאסט- “כמה זה נורא לחשוף ילדים למסך לפני גיל שנתיים?” שמאוד מאוד עקבי עם הממצאים של המטא-אנליזה הזו.

טוב, זה היה ממש על קצה המזלג.

יש כמובן לא מעט ביקורות על מחקרים מהסוג הזה (למשל, גדלי האפקט במטא-אנליזה הזו היו די קטנים) מבטיחה שאקליט לכן פרק מסודר ומעמיק. אבל פשוט לא יכולתי להתעלם.

אז בינתיים- פחות טלוויזיה ברקע, יותר תוכן תואם-גיל, קצת פחות ללכת לטלפון שלנו כשאנחנו עם הילדים ואולי מדי פעם לצפות במשהו יחד 🙂

 

בתמונה: משוויצה שהייתי בספר הג’ונגל

 

בטח יעניין אותך גם:

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

הנה בדיוק מה שתקבלי ממני דרך המייל:

⭐️ סיכום שבועי של תכנים ואירועים
⭐ סקירות בלעדיות של מחקרים חדשים
⭐ עדכון על הרצאות ופרקי פודקאסט חדשים
⭐ סדרות תוכן לבחירתך בנושאים שמעניינים אותך