ציידים, לקטים, הורים: הנה דעתי

3 דק׳
הורות אחרת· הורות מסביב לעולם
מור הרפז

לפני 3 שנים יצא לאור ספר בשם “Hunt, Gather, Parent”, ספר שמבטיח לגלות להורים מהמערב את “החכמה העתיקה” של גידול ילדים. הספר הפך לרב מכר היסטרי ולא הרבה זמן אחר כך גם תורגם לעברית בשם “ציידים, לקטים, הורים” (עם מיליוני כתבות יח”צ בעיתונות).

כשהגעתי לקרוא את הספר הזה כבר הייתי למודת “עקרון הרצף”, כך שהייתי די ספקנית וזהירה. ובכל זאת, ניסיתי לגשת לספר בעיניים טובות.

מחברת הספר היא מייקלין דוקלף, דוקטור לכימיה שעבדה כעיתונאית מדע. כשהפכה לאמא, דוקלף מצאה את עצמה מתוסכלת מגישות ההורות המערביות. בניסיון למצוא דרך אחרת, היא יצאה למסע עם בתה בת ה-3, רוזי, ויחד הן ביקרו 3 קהילות מסורתיות: האינוויט בחוג הארקטי, ההאדזה בטזנזניה והמאיה במקסיקו.

קודם כל- הלוואי עלי! נשבעת שהייתי עפה על מסע כזה עם הילדים שלי. אבל ברצינות, אני באמת חושבת שהרעיון הבסיסי – ללמוד על הורות מתרבויות אחרות – הוא חשוב ומרתק. השאלה איך ומה עושים את זה.

והאמת שכבר תת-הכותרת של הספר מעוררת בי חוסר נוחות.

מה תרבויות עתיקות יכולות ללמד אותנו על האמנות האבודה של גידול ילדים עצמאיים, תורמים ומאושרים?

מה הכותרת הזו עושה להורה הממוצע שקורא אותה? היא לוחצת לו על כפתור האשמה ההורית (“האמנות האבודה”), מבטיחה ללמד אותו מהי הורות אמיתית (בחסות “תרבויות עתיקות” כמובן) כדי להגשים את המטרה המערבית האולטימטיבית: “גידול ילדים עצמאיים, תורמים ומאושרים”.

אתן שמות לב מה קורה כאן? הספר פונה אל הורים מהמערב, הורים מלאי אשמה שמשתוקקים לגדל ילדים עצמאים ומאושרים, ומבטיח להם שהתשובה להורות האולטימטיבית נמצאת אצל הורים בתרבויות עתיקות.

ומה קורה בתוך הספר? או הו, מאיפה להתחיל? הנה כמה בעיות מרכזיות:

  • מתצפיות מוטות למודל הורות אוניברסלי: דוקלף הגיעה לכל אחת מהקהילות שביקרה עם שאלה ברורה “איך אפשר לשפר את ההורות המערבית?”. זו בעצם הייתה מטרת הביקור. ואתן יודעות, כשמחפשים משהו ספציפי, הרבה יותר קל למצוא אותו ולא לשים לב לכל השאר. זה מה שנקרא הטיית אישוש. נוסיף לזה שהיא לא אנתרופולוגית ואין לה כלים מקצועיים לערוך תצפיות. ומה קיבלנו? תצפיות קצרות-טווח וסלקטיביות שעל בסיסן היא מציעה לנו “דגם הורות אוניברסלי” ו”עצות מעשיות שהורים יכולים ליישם מיד” (כלשון הספר).
  • הורות מחוץ להקשר– הנקודה אולי הבעייתית ביותר בספר היא הניסיון לבודד “טכניקות הוריות” מהקונטקסט התרבותי הרחב שלהן. הורות לא מתקיימת בוואקום – היא חלק ממארג שלם של ערכים, אמונות ומבנים חברתיים. למשל, כשדוקלף מתארת איך ילדי המאיה משתתפים בעבודות המשפחתיות מגיל צעיר, היא מציגה את זה כ”טכניקה” שאפשר לאמץ. אבל היא מתעלמת מההקשר המלא: אצל המאיה, העבודה היא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של כל המשפחה ומתרחשת במרחב המשותף. איך בדיוק אמורה אמא שעובדת 9 שעות במשרד מול מחשב “לאמץ” את הגישה הזו? באיזה מקום עבודה יזרמו עם הורה שמביא את הילדים שלו כל יום לעבודה (כי זה אשכרה מה שהיא מציעה לעשות)?

 

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

כל המחקרים, ההרצאות והדיונים החכמים ארוזים יפה אצלך במייל

  • “הוכחות” מפוקפקות– בספר היא טוענת שהפרקטיקות שגילתה הן “מבוססות-ראיות” כי הן “נבחנו על ידי מיליוני הורים במשך עשרות אלפי שנים”. כי מה התרבויות האלו קפאו בזמן כל השנים האלה? סליחה, אבל לי זה מריח כמו גזענות, גם אם לא מודעת. וזה ממשיך- איך היא מוכיחה הלכה למעשה שהטכניקות שלהם עובדות? היא בודקת אותן על מדגם הכל כך מייצג של משתתפת אחת- הבת שלה. אירוני במיוחד לאור הביקורת שלה על המדגמים הקטנים במחקרי פסיכולוגיה (הגם מוצדקת).
  • רומנטיזציה– למרות שהיא בעצמה מזהירה בספר מפני רומנטיזציה של תרבויות מסורתיות, היא נופלת בדיוק לאותה מלכודת. הספר מלא בסופרלטיבים שמהללים ומאדירים את החברות שפגשה. היא מכנה אותם “סופר-הורים”, את הילדים שלהם כ”כאלה שכל כך קל לגדל” ומתארת סצנות אידיליות של הרמוניה מושלמת. סלחו לי אבל הנרטיב של “המערב האבוד שצריך להיוושע על ידי חכמת הילידים” הוא צורה של קולוניאליזם תרבותי, גם אם כוונותיו טובות.

אז בשורה התחתונה: האם אני ממליצה על הספר? 
כן, כאחלה תרגיל בחשיבה ביקורתית. תראו, זה לא שהעצות שהיא נותנת הן גרועות לחלוטין (והאמת היא שרובן כבר מוכרות למערב), גם עלי חלקן השפיעו לטובה וגרמו לי לחשוב. הבעיה היא בצידוקים ובמסגור שלהן- “הנה קחו, זו חכמת ההורות האבודה”.
 
אני רוצה לחזור עכשיו לנקודת ההתחלה- אני באמת מאמינה שיש ערך עצום בלמידה מתרבויות אחרות. אבל בעיני זה צריך להיעשות בזהירות, בענווה, ומתוך הבנה של המורכבות התרבותית. וחוץ מלבקר ולבקר ולבקר (שזה כיף בפני עצמו, אני מודה) אני רוצה להציע גם אלטרנטיבה.
הזדמנות ללמוד מתרבויות אחרות אבל מבלי לנסות למצוא אצלן את כל התשובות להורות הטובה והנכונה. ולשם שינוי, ללמוד מאנתרופולוגים אמיתיים, כאלה שקדישו שנים ארוכות לחקור את הקהילות שעליהם הם הולכים לדבר. ואיזה כיף לי שאני יכולה פשוט להזמין אותם אלינו ולהזמין אתכן לבוא גם.
בואו ללמוד מהורים מהג’ונגלים של דרום הודו, מנהר האמזונס מאקוודור ומהערים הגדולות ביפן. מבטיחה שיהיה מרתק!

בטח יעניין אותך גם:

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

הנה בדיוק מה שתקבלי ממני דרך המייל:

⭐️ סיכום שבועי של תכנים ואירועים
⭐ סקירות בלעדיות של מחקרים חדשים
⭐ עדכון על הרצאות ופרקי פודקאסט חדשים
⭐ סדרות תוכן לבחירתך בנושאים שמעניינים אותך