פרק שני בסדרה “יש לי חום”: על מורידי חום ותרופות סבתא
מתי נרצה לתת מוריד חום?
אנחנו לא מטפלות במספרים, אנחנו מטפלות בילדים.
כפי שראינו בפרק הקודם, לחום מתון עשויים להיות אפילו יתרונות ורק כאשר הוא מטפס מעל 42 מעלות עלול להיגרם נזק ממשי*. בקרב ילדים ללא מחלות רקע, ניתן להמתין לחום של 38.5-39 מעלות לפני שנותנים מוריד חום [1]. ככל שהחום עולה, הילדים מתחילים להרגיש אי נוחות, ויש מקום לתת מוריד חום כדי להקל עליהם. כמובן, אם הילד מרגיש לא טוב או סובל מכאבים בהחלט ניתן לתת מוריד חום/משכך כאבים גם אם החום נמוך מ-38.5 מעלות. חשוב להדגיש שאם הילד ישן ונינוח אין צורך להעיר אותו על מנת למדוד חום או לתת תרופה, גם אם הוא מרגיש לנו חם.
כיצד פועלות תרופות להורדת חום?
אחד התהליכים המרכזיים שגורמים לגופינו לעלות חום הוא ייצור מוגבר של מולקולות בשם פרוסטגלנדינים [2]. אנחנו אמנם לא מבינות עד הסוף כיצד תרופות להורדת חום פועלות, אך מה שאנחנו כן יודעות הוא שהן מעכבות את ייצור הפרוסטגלנדינים ובכך גורמות לירידת חום הגוף.
אילו תרופות להורדת חום קיימות בשוק?*
קיימות שתי תרופות עיקריות להורדת חום [3]:
1. פראצטמול (אקמול, אבקמול, אקמולי, נובימול): תרופה בטוחה ונפוצה.
- כמה לתת? ניתן לתת כל 4-6 שעות עד 4 פעמים ביום, החל מגיל לידה.
- למה לשים לב? חשוב לא לעבור את המינון המומלץ שכן הרעלת אקמול יכולה לגרום לאי ספיקת כבד ומוות.
2. איבופרופן (נורופן, אייבו, אדוויל): שייכת למשפחת תרופות נוגדות דלקת.
- כמה לתת? ניתן לתת כל 8 שעות עד 3 פעמים ביום, החל מגיל 3 חודשים (מגיל חצי שנה ללא מרשם).
- למה לשים לב? קיימות תופעות לוואי אפשריות שמערבות את הקיבה והכליות, לכן מומלץ לקחת את התרופה יחד עם האוכל ולהימנע מלקיחתה כאשר יש חשש להתייבשות.
שימו לב! המינונים משתנים בין חברות שונות ותמיד חשוב לבדוק מה רשום על הבקבוק שיש בבית. מחשבון נוח מצורף בתגובה השניה.
איזו תרופה יותר חזקה?
אין הסכמה מלאה בנושא. חלק מהמחקרים לא מצאו הבדלים מבחינת יעילות התרופות ואילו מחקרים אחרים הראו כי איבופרופן יעיל יותר יותר מפראצטמול בהורדת חום [4]. מבחינת בטיחות התרופות, לא נמצאו הבדלים בשכיחות תופעות הלוואי בין שתי התרופות.
על שילובים ומרווחים
מבחינת “הגיון פרמקולוגי” אין בעיה אמיתית לערבב בין תרופות להורדת חום. מה הכוונה? אין איזשהו פרק זמן מינימלי שמחייב המתנה בין לקיחת פראצמטול לבין לקיחת איבופרופן, או להפך. יחד עם זאת ההמלצה שחוזרת שוב ושוב היא לא לערבב ביניהם [1,4]. זאת למרות שיש מחקרים שהראו שהשילוב יעיל יותר לטיפול בחום וכאבים [5,6,7,8].
למה לא כדאי לערבב? כדי שלא נתבלבל וניתן לילד מנת יתר של אחת התרופות. לצורך הדוגמא, נניח שבדקתן וגיליתן שהבת שלכן יכולה לקבל 5 מ”ל נורופן כל 8 שעות או 1.5 מ”ל נובימול כל 4-6 שעות. אם אתן מחליטות לשלב בין התרופות קיים חשש ממצב שבו הילדה תקבל 5 מ”ל נובימול במקום 1.5 מ”ל כי התבלבלנו במזרק, או שתקבל נורופן כל 4 שעות במקום כל 8 שעות כי התבלבלנו במרווח הנכון של התרופה. טעויות אלו קורות בעיקר כאשר יש מספר אנשים שמטפלים בילדה ואין רישום מדויק של מתן התרופות.
״יש לו חום? תעשי לו אמבטיה!” – האמנם?
ניסיתן פעם לחשוב מדוע אנחנו מזיעות כשחם לנו? למעשה, זו לא הזיעה עצמה שמקררת אותנו, אלא הקור שהיא משאירה אחריה כשהיא מתאדה לאוויר. הזעה היא רק דוגמא אחת לתהליך הפיזיקלי שנקרא “קירור באידוי”, כאשר נוזלים שונים מתאדים בקצב שונה – אלכוהול מתנדף מהר יותר מחומץ שמתנדף מהר יותר ממים [9– מאמר מומלץ עם ניסוי לבית]. אז רגע, אולי סבתא באמת צודקת? אם לילד יש חום, נעשה לו אמבטיה פושרת או נמרח עליו חומץ, המים או החומץ יתאדו וכמו קסם החום ירד. אבל האם זה מומלץ? בקצרה – לא ממש.