פרק ראשון בסדרה “יש לי חום”: מה זה חום ואיך מודדים אותו?
מה זה חום?
השאלה הראשונה שעולה תמיד היא “זה חום? זה לא חום? זה כמעט חום?”
מבולבלות? כנראה שבצדק, ההגדרה של חום היא אכן לא מוחלטת. בארץ, למשל, חום מוגדר כטמפרטורת גוף מעל 38.0 מעלות צלסיוס כולל, בעוד שבארה”ב רב גופי הרפואה מגדירים חום כטמפרטורת גוף מעל 101 מעלות פרינהייט (שזה 38.3 צלסיוס) [1].
ממה נגרם החום?
בתוך נבכי מוחנו יש אזור לא גדול, אך חשוב מאוד, שנקרא היפותלמוס. התפקיד העיקרי של ההיפותלמוס הוא לשמור על היציבות הפיזיולוגית של הגוף שלנו . בתוך ההיפותלמוס שוכן אזור קטן אשר מוקדש כל כולו לבקרה על חום הגוף שלנו. כאשר ההיפותלמוס מקבל עדכונים מהשטח על מצבים כמו זיהומים ודלקות, הוא נכנס לפעולה ומעלה את חום הגוף.
מלבד אלו, ישנם מצבים נדירים נוספים שיגרמו לחום לעלות, כמו מחלות מסוימות של מערכת העצבים המרכזית, מחלות ממאירות, מחלות אנדוקריניות ותרופות הרדמה. תיתכן גם עליית חום כתוצאה מסביבה חמה, מה שנקרא “מכת חום” או היפרתרמיה.
למה זה טוב החום הזה?
ישנה אמת עממית לפיה חום זה דבר טוב, אבל האם באמת בדקו את זה? ובכן, כן. מחקרים בבעלי חיים ובבני אדם מצאו שבמקרה של הדבקה בוירוס אמצעים להורדת חום מאריכים את תקופת התפשטותו של הוירוס בגוף [2]. אפילו חולים עם זיהום בטיפול נמרץ הסתדרו טוב יותר כאשר חום גופם נע בין 37.5-39.5, בהשוואה לחולים שהיו בלי חום או עם חום מעל 40.
אז מה סוד הקסם? ישנן עדויות לכך שחום גבוה פועל בכמה חזיתות: מפריע להתרבותם של חיידקים ווירוסים, מזרז פעילות של אנטיביוטיקה במאבקה נגד הזיהום ומייעל את ההשפעה של מערכת החיסון [1]. יש עוד דרך ארוכה לפנינו עד שנבין את המנגנונים הללו עד הסוף, אבל כפי שראינו המדע לא משאיר אותנו בידיים ריקות ומאשש את כלל האצבע לפיו אם ילד מרגיש טוב, מתרוצץ וטוב לב – ניתן לחכות עד לחום של כ-38.5 לפני שנותנים מוריד חום.
אז מתי צריך להתחיל לדאוג?
גם פה – אין מספר מדויק. נהוג להתייחס לערך של 40 מעלות (היפרפירקסיה) כחום גבוה שרצוי להוריד בהקדם, ולחום מעל 42 כחום משמעותי שיכול לגרום לנזק מוחי. ככל הנראה, ככל שהחום עולה מעבר ל-40, מתחילה באופן הדרגתי השפעה מזיקה על פעילות איברים ותאים בגוף אשר עולה על יתרונות החום שדיברנו עליהם קודם [1,3,4].
חום גבוה זה חיידק? וחום נמוך זה וירוס?
יש ויכוח נצחי בספרות רפואת הילדים בנוגע למשמעות של דרגת החום. יש מחקרים שמצאו קשר בין חום גבוה יותר לעלייה בסבירות לזיהום חיידקי משמעותי, אך המצב הוא כלל לא שחור או לבן. למשל, מחקר אחד מצא שחמישית מהילדים שהגיעו לחדר המיון עם חום מעל 41 קיבלו אבחנה ויראלית [5]. או בקיצור, לא ניתן להגדיר ערך חום מסוים שמתחתיו האבחנה היא ויראלית ומעליו חיידקית.