פרק רביעי ואחרון בסדרה “יש לי חום”
מהם פרכוסי חום?
באופן כללי, פרכוסים נובעים מפעילות חשמלית מוגברת במוח ויכולים להופיע בצורות שונות, כמו התקשות של הגוף, תנועה קצבית של אחת או כל הגפיים או ניתוקים. לעיתים הפרכוס מלווה בריור, אי שליטה בסוגרים או סטיית מבט לצד מסוים (ימין או שמאל).
פרכוס חום מוגדר כפרכוס אשר מתרחש בין הגילאים חצי שנה עד חמש (השיא בגילאים 12-18 חודשים) בזמן חום, אם לילד לא היו פרכוסים בעבר שלא בזמן חום ואם הפרכוס לא נובע מזיהום במערכת העצבים המרכזית. פרכוסי חום לרב מתרחשים ב-24-48 השעות הראשונות של החום, ומופיעים בקרב 2-5% מהילדים, הסיבה לפרכוסי חום היא רגישות של המוח הצעיר לעליית חום בשילוב עם נטייה גנטית, אך ברוב המקרים, פרכוס חום לא גורם לנזק מוחי או התפתחותי [1,2].
אילו סוגים של פרכוסי חום קיימים?
נהוג לחלק את פרכוסי החום לשני סוגים – פשוט ומורכב. פרכוס פשוט לרב לא דורש התערבות או בירור מיוחד. אם הפרכוס נמשך יותר מרבע שעה, אינו סימטרי או מופיע יותר מפעם אחת ב-24 שעות הוא נחשב פרכוס מורכב. במצב זה לפעמים ימליצו על אשפוז או בדיקות נוספות [2].
מה עושים אם הילד מפרכס?
יש להשכיב את הילד על הצד ולשים מצע רך מתחת לראש. אין להכניס ידיים לפה הילד, אין לשפוך עליו מים ואין לנסות לתת תרופות דרך הפה. ניתן לתת נר להורדת חום. יש לשים לב לשעה ואפילו להפעיל סטופר. במידה והפרכוס נמשך יותר מ-3 דקות או שמופיעה הכחלה יש להזמין אמבולנס.
יש חשיבות רבה לאופי הפרכוס, האם הייתה סטיית מבט לצד מסויים? האם כל הגפיים נעו ביחד או שהייתה אסימטריה? מסיבה זאת, עד כמה שקשה לנו נפשית לעשות זאת בזמן אמת, כדאי לנסות להסריט כ-10 שניות מתוך הפרכוס על מנת שתהיה אפשרות להראות לצוות המטפל.
מה עושים אחרי פרכוס?
אחרי הפרכוס, הן פשוט והן מורכב, יש לעיתים קרובות תקופה “פוסט איקטלית” שבה הילד יהיה ישנוני ותשוש. בכל מקרה אחרי פרכוס יש להגיע בהקדם לבדיקת רופא/ה.