הפרק הכי חשוב שתשמעו על ילדים רגישים

התפתחות רגשית חברתית· גישות· גישות הוריות

כולם יודעים מה זה ילד רגיש. או ש… לא?  המילה “רגישות” היא כל כך אינטואיטיבית ויומיומית, אבל דווקא בגלל זה כל אחת מבינה אותה קצת אחרת. וכאן מתחילה הבעיה: כשאין הסכמה על ההגדרות, נוצר שיח מבלבל, מטעה, שיכול אפילו להזיק. בפרק הזה נעשה סדר אחת ולתמיד ונבין מה זה באמת אומר שילד (או אדם) הוא רגיש. מה ההבדל בין רגישות כתכונת אישיות,רגישות לחוויות החיים וקושי בוויסות החושי. תזכרו- אי אפשר לדבר על ילדים רגישים, מבלי להסכים קודם כל על מה זה ילדים רגישים. ולכן זה הפרק הכי חשוב שתשמעו בנושא!

ואם בא לך להבין ממש לעומק ילדים (והורים) רגישים- אני מזמינה אתכן לסדרת הרצאות מבוססת-מחקר שבה תפגשו שלושה חוקרי רגישות שיעזרו לכן לראות את הילדים שלכן בעיניים חדשות- להבין מה מפעיל אותם, מה מציף אותם ואיך תוכלו לתמוך בהם באמת.

קישור להרשמה לסדרת “ילדים רגישים: https://bit.ly/42ml9ek

קוד קופון: מוקדמת (בתוקף עד ה-11.5 בחצות)

מאמר שסוקר את ההתפתחות של מושג הרגישות (כולל סקירה של השורשים ההיסטוריים):

https://osf.io/preprints/psyarxiv/w7bqu_v1

 

רגישות אמהית/הורית (maternal/parental sensitivity):

 

מאמר של מרי איינסוורת’ על רגישות אמהית:

http://www.psychology.sunysb.edu/attachment/measures/content/ainsworth_scales.html

 

מחקרי מטא-אנליזה שבדקו את הקשר בין רגישות הורית לבין התקשרות:

https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8624.1997.tb04218.x

https://psycnet.apa.org/record/2024-81136-001

 

סקירה סיסטמטית של מחקרי התערבות שבדקו את הקשר בין רגישות הורית לבין התקשרות:

https://psycnet.apa.org/record/2018-20414-001

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27870988/

 

רגישות לעיבוד חושי (sensory processing sensitivity)

 

המאמר הראשון שבו הזוג ארון מציגים את המדד “אדם רגיש מאוד” על בסיס הראיונות שקיימו:

https://psycnet.apa.org/buy/1997-05290-010

 

הספרים הפופולריים של אליין ארון (אדם רגיש מאוד, ילד רגיש מאוד, הורה רגיש מאוד):

 

המחקרים של ד”ר אלון גולדברג על הורים רגישים מאוד:

https://psycnet.apa.org/record/2020-33152-005

https://link.springer.com/article/10.1007/s10578-024-01761-8

 

השאלון הכי חדש ועדכני של “אדם רגיש מאוד” (משנת 2024):

https://hsperson.com/wp-content/uploads/2025/02/New-Self-Test-PDF.pdf

 

מחקר על התפקיד של רגישות גבוהה מאוד בחוויות ובעיבוד רגשות:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39005030/

 

מחקר שמראה שאנשים עם רגישות גבוהה מראים תגובתיות מוגברת לאירועים שליליים ביום-יום:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/19485506221119357

 

מחקר על הבסיס המוחי לרגישות לעיבוד חושי (מחקר EEG של resting state):

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37547153/

 

רגישות ביולוגית להקשר (biological sensitivity to context)

 

המאמר המקורי מ-2005 שבו בויס ואליס פורסים את תיאוריית הרגישות הביולוגית להקשר:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16761546/

 

עוד מאמר על תיאוריית הרגישות הביולוגית להקשר:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8721.2008.00571.x

 

מחקרים שסיפקו עדויות תומכות לתיאוריית הרגישות הביולוגית להקשר (אין הרבה כאלה, בניגוד לתיאוריות האחרות):

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31347484/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16761547/

 

רגישות מובחנת (differential susceptibility)

 

המאמר המרכזי שמציג את תיאוריית הרגישות המובחנת של בלסקי ופלואס:

https://psycnet.apa.org/buy/2009-19763-005

 

מאמר על משל הסחלב ושן הארי:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23800728/

 

מטא-אנליזות של מחקרים גנטיים שתומכים בתיאוריית הרגישות המובחנת:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25640837/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21262038/

 

רגישות סביבתית (environmental sensitivity)

 

המאמר שבו מייקל פלואס עושה לראשונה אינטגרציה בין התיאוריות השונות של רגישות ומכניס אותן תחת מושג המטרה “רגישות סביבתית”:

https://psycnet.apa.org/record/2015-18508-001

 

סקירה מ-2019 של המחקרים שבדקו את הקשר של רגישות לעיבוד חושי למושג המטריה “רגישות סביבתית”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30639671/

 

מחקרים שמספקים עדויות אמפיריות שתומכות בתיאוריית הרגישות הסביבתית- כשמראים שאנשים רגישים מאוד מראים גם רגישות התפתחותית- לחוויות חיוביות ושליליות כאחת:

https://osf.io/preprints/psyarxiv/w53yc_v1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29154642/

 

מאמר שמתקף את מדד ילד רגיש מאוד ומאפיין 3 קטגוריות שונות של רגישות בקרב ילדים (רגישות גבוהה- סחלב, רגישות בינונית- צבעוני, רגישות נמוכה- שן הארי):

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28933890/

 

מאמר שמציג כלי אובייקטיבי מבוסס-תצפית למדידת רגישות:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31414847/

 

רגישות חושית (sensory processing)

 

מאמר שמציג את תיאוריית העיבוד החושי וכיצד היא יכולה לעזור לילדים בתפקוד היומיומי:

https://psycnet.apa.org/record/2009-04580-002

 

מחקר שבדק את השכיחות של דפוסי העיבוד החושי של ילדים עם התפתחות טיפוסית ולא טיפוסית ומצא שמגוון הפרופילים החושיים קיימים בשתי הקבוצות:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35814065/

 

מחקר ישראלי שהשווה בין רגישות לעיבוד חושי (sensory processing sensitivity) לבין רגישות חושית (sensory processing) כדי לזהות את נקודות הדימיון והשוני:

https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2022.1010836/full

 

תמלול

ברוכות וברוכים הבאים לפודקאסט של מאמאדע, הורות מבוססת מדע, אני מור הרפז ובפודקאסט הזה תקבלו גישה ישירה למחקר על הורות והתפתחות ילדים.

היום אנחנו הולכות לדבר על ילדים רגישים, נושא שהפך להיות חם וטרנדי בשנים האחרונות בישראל. קראתי לפרק הזה הפרק הכי חשוב שתשמעו על ילדים רגישים לא כי אתן הולכות לקבל בו כלים פרקטיים לאיך לגדל ילדים רגישים לאושר ולהצלחה (שזה חשוב, אבל לא לעכשיו). הפרק הזה הוא בעיני הפרק הכי חשוב שתשמעו על ילדים רגישים כי בסופו אתן סוף סוף הולכות לדעת מהי באמת רגישות. 

זה נשמע אולי קצת מצחיק כי נראה שכולנו יודעות מה זה רגישות, אדם רגיש, ילד רגיש. המילה רגישות היא באמת מילה מאוד אינטואיטיבית מאוד יומיומית, ודווקא בגלל זה כל אחת מבינה אותה קצת אחרת, או הרבה אחרת. ומה הבעיה בזה? כשמנהלים שיח על ילדים רגישים, ובטח ובטח כשמדברים על מחקר- אין דבר שיותר חשוב מלהסכים על הגדרות. כבר דיברנו על הבעייתיות המאוד גדולה של השימוש במילה התקשרות והיקשרות בשיח ההורי, שהרבה פעמים רחוק מאוד ממה שהתכוון המשוררים, בולבי ואיינסוורת’. למי שלא יודעת על מה אני מדברת, אני מזמינה אותך להקשיב לפרק 8 שבו אני מסבירה מה ההבדל בין התקשרות, היקשרות והורות מקושרת. בכל מקרה, נחזור לרגישות. אשתף שבמהלך העבודה על הפרק הזה נפלו לי הרבה מאוד אסימונים, כך שאני מזמינה גם הורים שכבר חקרו והתעמקו בנושא של ילדים רגישים להקשיב לפרק הזה עד הסוף. אני כמעט בטוחה שאחדש לכן.

ודבר אחרון לפני שאנחנו מתחילות- כדי להשלים את התמונה, הזמנתי למאמאדע שלושה חוקרי רגישות מובילים לסדרת הרצאות סופר חשובה ומיוחדת שתתקיים במאי. בפרק הזה אתן תקבלו ממני מפת דרכים לרגישות – בעיני, אי אפשר להבין מה זה ילדים רגישים בלעדיה. ההרצאות בסדרה יעמיקו בזוויות שונות של רגישות מתוך המפה הזו. המטרה של הסדרה היא באמת לעזור לכן לראות את הילדים שלכן בעיניים חדשות- להבין מה מפעיל אותם, מה מציף אותם ואיך תוכלו לתמוך בהם באמת. למי ששומעת את הפרק לפני ה-11 במאי, יש גם הנחה משמעותית במכירה מוקדמת. כל הפרטים כאן בקישור וקוד הקופון הוא מוקדמת. ויאללה, הגיע הזמן להתחיל. 

נתחיל ממה זה לא רגישות גבוהה

אני רוצה לפתוח את הפרק הזה דווקא בשאלה מה זה לא, כלומר למה לא מתכוונים כשמדברים על אנשים רגישים. או במקרה הספציפי שלנו, הורים רגישים. יש מושג שמגיע מתוך תיאוריית ההתקשרות ונקרא רגישות אמהית או באנגלית maternal sensitivity. ככה לפחות קראו לו בתחילת הדרך, כשחשבו שאמא היא דמות הטיפול הכי חשובה. בהמשך המושג שונה לרגישות הורית parental sensitivity. אז בואו נבין רגע יחד במה מדובר. כי גם זה מושג שחשוב וכדאי להכיר.

הורה רגיש הוא הורה שמזהה את האיתותים שמגיעים מהילד שלו, מצליח לפרש אותם בצורה יחסית מדויקת, ואז מגיב אל הילד בצורה מותאמת ובזמן המתאים. בואו ניקח דוגמא להתנהגות הורית רגישה- למשל ניסיתי לשאול את הבת שלי על משהו שקרה היום והיא התעלמה ממני למרות ששמעה את השאלה. אז אני הבחנתי בהתעלמות ופירשתי את התגובה שלה שאולי זה קצת יותר מדי בשבילה כרגע. אז עם פרשנות כזו אני לא אמשיך לשאול ולתחקר אותה. אלא אנסה שאלות עדינות ועקיפות יותר, או אחכה לזמן אחר כדי לשאול. 

לפי תיאוריית ההתקשרות, כשההורה מצליח לזהות את האיתותים של הילד ולפרש אותם בצורה נכונה וכמובן להגיב בהתאם, הילד שלו מקבל את המסר שהאיתותים שלו רלוונטיים ובעלי משמעות עבור ההורה שלו. ובאמת נמצא במחקר באופן עקבי- שרגישות הורית, כמו שהגדרתי כרגע, מנבאת התקשרות בטוחה. כלומר ילדים להורים שקיבלו ציונים גבוהים יותר במדד הרגישות נטו יותר לפתח התקשרות בטוחה להורה שלהם בהמשך. לעומת זאת, חוסר רגישות מוביל להתקשרות לא בטוחה. אני לא אכנס למה זה בדיוק התקשרות בטוחה ולא בטוחה, אבל אם תרצו בפרק 8 אני מסבירה על זה יחסית לעומק.

אז זוהי רגישות הורית, נעים מאוד. ועכשיו לשורה התחתונה- לא על הרגישות הזו מדברים כשמדברים על אדם רגיש מאוד, או הורה רגיש מאוד. דווקא ההורות של הורים רגישים מאוד, כלומר highly sensitive parents, יכולה להיות יותר בעייתית. בהרצאה הראשונה בסדרה על ילדים רגישים, ד”ר אלון גולדברג, ידבר על הורים רגישים מאוד מנקודת מבט מחקרית. הוא אחד החוקרים הבודדים שהתעסקו בנושא הזה של הורים רגישים מאוד. בכל מקרה, עכשיו אתן יודעות שכשמדברים על הורים רגישים מאוד לא מתכוונים לרגישות הורית כפי שהגדרתי אותה קודם- הורה שמזהה איתותים, מפרש אותם נכון, מגיב בצורה מותאמת ובתזמון הנכון. מבלבל קצת, אני יודעת. אבל אני מניחה שאתן מתחילות לראות כמה חשוב לעשות סדר בהגדרות.

אז מה זה כן רגישות גבוהה?

עכשיו כשאנחנו יודעות למה לא מתכוונים כשמדברים על רגישות גבוהה, בואו נעבור למה כן מתכוונים כשמדברים על רגישות גבוהה. בגדול בגדול, מחקרים מלמדים אותנו שאנשים (וביניהם גם ילדים) נבדלים אחד מהשני בצורה משמעותית באופן שבו הם מושפעים מהחוויות שלהם ומהסביבה שלהם. אני חוזרת- אנשים מושפעים מהחוויות שלהם ומהסביבה שלהם בצורה שונה ובאופן משמעותי. כלומר ההבדלים בין אנשים גדולים. אנחנו נדבר היום על האופן שבו אנשים וילדים רגישים מושפעים מהחוויות ומהסביבה שלהם, ובמה הם שונים מאנשים וילדים אחרים. 

אבל גם כאן, לצערי, זה לא כזה טריוויאלי. למה ככה? ובכן, כי בשנות ה-90 התפתחו 4 תיאוריות שונות על רגישות, לא פחות ולא יותר. התיאוריות האלה התפתחו במקביל באופן בלתי תלוי- כלומר החוקרים והתיאורטיקנים שפיתחו אותן לא היו מודעים, לפחות בתחילת הדרך, לתיאוריות האחרות על רגישות. וזה לא מפתיע, כי כל אחת מהתיאוריות האלה על רגישות הגיעה מעולם תוכן שונה. אני עכשיו רק אציג בקצרה את כל אחת מהתיאוריות ואחר כך נכנס לכל אחת מהן קצת יותר לעומק ונבין במה הן דומות ובמה הן שונות. והאם אפשר איכשהו לאחד ביניהן לתמונה רחבה ומקיפה יותר על רגישות שתעשה לנו סדר בראש.

  1. רגישות לעיבוד חושי (sensory processing sensitivity)– נתחיל בתיאוריה הכי מוכרת שנקראת רגישות לעיבוד חושי או באנגלית sensory processing sensitivity. התיאוריה הזו היא מה שאתן מכירות מהספרים אדם רגיש מאוד, ילד רגיש מאוד והורה רגיש מאוד. מי שפיתחו את התיאוריה הזו הם זוג הפסיכולוגים אליין וארתור ארון. עוד נדבר עליהם בהמשך. הרעיון של אדם או ילד רגיש מאוד, מגיע מתוך הפסיכולוגיה של האישיות. וזה פרט חשוב שגם אליו עוד נחזור בהמשך.
  2. רגישות ביולוגית להקשר (biological sensitivity to context)– תיאוריה נוספת, הרבה פחות מוכרת, נקראת רגישות ביולוגית לקונטקסט או באנגלית biological sensitivity to context. החוקרים שפיתחו אותה מגיעים מהעולם של פסיכולוגיה אבולוציונית.
  3. רגישות מובחנת (differential susceptibility)– תיאוריה נוספת, היא דווקא די מוכרת, נקראת רגישות מובחנת או באנגלית differential susceptibility. התיאוריה הזו מגיעה מתוך פסיכולוגיה התפתחותית ופיתח אותה ג’יי בלסקי, שהכרנו בפרק על גיל הכניסה לגן. בהמשך הצטרף אליו מייקל פלואס, שהוא ללא ספק אחד החוקרים המובילים בתחום של רגישות.
  4. עיבוד חושי (sensory processing)– תיאוריה רביעית ואחרונה נקראת בפשטות עיבוד חושי sensory processing. ופיתחה אותה וויני דאן שהיא מרפאה בעיסוק. כל הסיפור של קשיים בויסות חושי מגיעים מתוך התיאוריה הזו. 

אז יש לנו כאן 4 תיאוריות על רגישות, כל אחת מגיעה מתחום אחר- הפסיכולוגיה של האישיות, פסיכולוגיה אבולוציונית, פסיכולוגיה התפתחותית, וריפוי בעיסוק. כל אחת מהן, כמו שאמרתי קודם, התפתחה באופן עצמאי. לא פלא, שהמונח ילד רגיש כל כך מבלבל אותנו. כמו שכבר ראינו בפרקים קודמים במקרה של התקשרות ולינה משותפת– הרבה פעמים הבלבול בשיח הציבורי מתחיל בכלל בתוך השיח האקדמי. אבל כמו שהבטחתי לכן, אנחנו הולכות לעשות היום סדר. כך שבסוף הפרק הזה תכירו את ההיבטים השונים של רגישות, ואיך הם מתקשרים אחד לשני. 

לפני שאנחנו צוללות לכל אחת מהתיאוריות השונות על רגישות, כן חשוב לי להגיד שרגישות היא לא המצאה של שנות ה-90. ואפשר להגיד שהיסודות לפיתוח התיאוריות האלה נטמנו כבר לפני יותר מ-100 שנה. אני לא אכנס לזה כרגע כי זה גם ככה זה פרק עם הרבה מאוד פרטים, אבל אם תרצו תשאלו אותי בפוסט הדיון בקבוצת הפייסבוק ויותר מאשמח לפרט. 

רוצה להישאר מעודכנת במדעי ההורות?

כל המחקרים, ההרצאות והדיונים החכמים ארוזים יפה אצלך במייל

רגישות כתכונה: רגישות לעיבוד חושי (אדם/ילד/הורה רגיש מאוד)

אוקיי, אני חושבת שאנחנו מוכנות. בואו נתחיל בתיאוריה הכי מוכרת- רגישות לעיבוד חושי sensory processing sensitivity שפיתחו אליין וארתור ארון. כמו שכבר אמרתי קודם, אנחנו מכירות את התיאוריה הזו מהספרים הפופולרים, ורבי המכר יש לומר, אדם רגיש מאוד, ילד רגיש מאוד והורה רגיש מאוד. כולם תורגמו לעברית.

אליין ארון היא פסיכולוגית קלינית. ובעצם כל התיאוריה שלה מתחילה מהניסיון הקליני שלה ומהניסיון האישי שלה כאישה רגישה מאוד ואמא לילד רגיש מאוד, לטענתה. מהתבוננות במטופלים שלה ובעצמה, היא שמה לב שיש אנשים שחווים את העולם באופן עמוק יותר- 

  • הם רגישים יותר לגירויים
  • מבחינים בניואנסים שאחרים מפספסים
  • מתעייפים ומוצפים בקלות בסביבות רועשות ועמוסות
  • מגיבים בעוצמה לרגשות גם שלהם וגם של אחרים 
  • ומעבדים את החוויות שלהם באופן עמוק יותר

המונחים הפסיכולוגיים הכי קרובים שהיו זמינים לה אז בשנות ה-90 היו “ביישנות”, “מופנמות”, “רגשנות”, “עכבות התנהגותיות”. אבל הם לא סיפקו אותה, הם לא היו מדוייקים מספיק כדי לתפוס את הדבר הזה שהיא זיהתה. 

אז היא חברה לבעלה ארתור ארון, שהוא פסיכולוג חברתי וחוקר, ויחד הם יצאו למסע כדי לברר האם אפשר לזהות את התובנות הקליניות של אליין גם באמצעות מחקר. המסע הזה למעשה התחיל בראיונות. אליין גייסה משהו כמו 40 אנשים בוגרים שהגדירו את עצמם רגישים וראיינה אותם במטרה להבין את האופן שבו הם חווים את העולם. מתוך הראיונות האלה היא ובעלה חילצו את מאפייני המפתח ויצרו מזה שאלון. השאלון נקרא The highly sensitive person scale והוא כולל 27 פריטים, כלומר 27 היגדים שהנבדקים צריכים לדרג עד כמה הם מסכימים איתם מ-1 עד 7. היגדים כמו: 

  • האם את מוצפת בקלות מדברים כמו אורות חזקים, ריחות חזקים, בדים מחוספסים או סירנות קרובות?
  • האם את שמה לב כשדברים זזו מאיפה שהיו קודם?
  • האם את מוצאת את עצמך חושבת על שאלות פילוסופיות?
  • האם את טובה בלצפות איך אחרים ירגישו בסיטואציה מסוימת?
  • האם את מושפעת בקלות ממצב הרוח של אנשים בסביבתך?

אחרי שנבדק ממלא את השאלון הזה, מחשבים את הנקודות והציון שמתקבל אמור לשקף את מידת הרגישות של אותו נבדק. בהמשך, פותחו גם שאלונים נוספים- שאלון לזיהוי ילד רגיש מאוד על ידי הילד עצמו, על ידי ההורה ולאחרונה גם על ידי המורה. השאלונים האלה הם סובייקטיביים ולכן בעייתיים מטבעם. אם אני תופסת את עצמי כאדם רגיש או את הילד שלי כרגיש ואני ממלאת שאלון כזה, התשובות שלי יכולות להיות מוטות. נגיד אדרג גבוה יותר את אחד המשפטים כי אני מבינה שהוא מתאר אדם רגיש מאוד, ואני הרי כזאת או שהילד שלי כזה. וכן, רוב המחקר על אנשים רגישים וילדים רגישים מתבסס על השאלונים האלה, ולכן יש בו לא מעט בעיות. לאחרונה, התחילו לפתח מדדים אובייקטיבים של רגישות אבל הם לגמרי עדיין בחיתולים.

בכל מקרה, החידוש המשמעותי של אליין הוא ההתייחסות לרגישות כוריאציה נורמלית של תכונת אישיות ולא כבעיה או לקות. מהמחקרים שלה היא הסיקה שבערך 20% מהאוכלוסייה הם אנשים רגישים מאוד, אבל המחקרים האלה היו עם מדגמים קטנים וסבלו מלא מעט בעיות. בהמשך, מחקרים יותר גדולים ומרשימים גילו שרגישות גבוהה מאוד מאפיינת בערך 30% מהאוכלוסייה. כך שזו לא תכונה כל כך מיוחדת ויוצאת דופן כפי שאולי חשבו בהתחלה. 

בהרצאה הראשונה בסדרת ההרצאות על ילדים רגישים נתמקד ברגישות גבוהה מאוד כתכונת אישיות. ד”ר אלון גולדברג, מהראשונים שהביאו לישראל את המחקר על אנשים וילדים רגישים מאוד, יספר לנו על המחקרים בתחום, שהיום לא נכנסתי אליהם, וייתן לנו תובנות לחיים עצמם בין אם אנחנו הורים רגישים מאוד ובין אם אנחנו מגדלות ילדים רגישים מאוד. או גם וגם. כאמור, כאן פרטים על הסדרה (קוד קופון בתוקף עד ה-11.5: מוקדמת).

אוקיי, אז הדבר הכי חשוב שאני רוצה שתיקחו מכאן הוא שלפי הזוג ארון רגישות גבוהה מאוד היא תכונת אישיות מולדת, שלא בהכרח משתנה לאורך החיים. רוב המחקרים בתחום מבוססים על אנשים בוגרים, והמטרה שלהם היא בעיקר לאפיין את תכונת האישיות הזו ופחות להבין איך היא קשורה להתפתחות. ועכשיו הגיע הזמן לעבור לשתי תיאוריות נוספות על רגישות- שדווקא כן שמות דגש על התפתחות.

 

רגישות פיזיולוגית: רגישות ביולוגית לקונטקסט

בערך באותו זמן שהזוג ארון פיתחו את התיאוריה שלהם על רגישות כתכונת אישיות, זוג חוקרים אחר תום בויס וברוס אייליס- רופא ופסיכולוג אבולוציוני- פיתחו תיאוריה אחרת על רגישות. הם טענו שרגישות היא למעשה תגובתיות פיזיולוגית מוגברת לסטרס. כלומר הגוף של אנשים רגישים מגיב לסטרס בעוצמה רבה יותר ברמה הפיזיולוגית- עלייה בקצב הלב, הזעה, שינוי בקצב הנשימה, הפרשת הורמונים וכו’. הם מצאו שילדים רגישים, כלומר ילדים עם תגובתיות פיזיולוגית מוגברת לסטרס, שגדלים בסביבה שלילית מפתחים יותר בעיות. אבל הייתה להם גם הפתעה- הם מצאו שילדים עם תגובתיות פיזיולוגית מוגברת לסטרס שגדלים בסביבה חיובית, דווקא משגשגים יותר מילדים אחרים. לזה, כאמור, הם לא ציפו. 

על בסיס הממצאים האלה הם פיתחו את התיאוריה שלהם, שנקראת רגישות ביולוגית להקשר- ילדים מפתחים רגישות פיזיולוגית כדרך להסתגל לתנאי הסביבה, להקשר. שימו לב להבדלים בין התיאוריה הזו לבין התיאוריה על רגישות גבוהה מאוד- הזוג ארון טוענים שרגישות היא תכונת אישיות מולדת ולכן היא שנשארת פחות או יותר קבועה לאורך החיים. בתיאוריה של רגישות ביולוגית להקשר, רגישות מבטאת הסתגלות לתנאי הסביבה, והיא יכולה להשתנות לאורך הזמן. כלומר, רגישות היא לא בהכרח תכונה מולדת אלא כזו שמעוצבת על ידי הסביבה. כך שמדובר בתיאוריה אבולוציונית-התפתחותית ולא בתיאוריה אישיותית

 

רגישות התפתחותית: רגישות מובחנת (משל הסחלב ושן הארי)

וזה מוביל אותנו לתיאוריה נוספת די דומה לתיאוריה שהרגע דיברנו עליה. מי שפיתח אותה היה הפסיכולוג ההתפתחותי ג’יי בלסקי שהכרנו אותנו כדמות מפתח במחקר על גני ילדים והתפתחות בפרק 29. לפי התיאוריה, ילדים רגישים רגישים לכל סביבה- אם הסביבה שלילית הם יתפתחו פחות טוב מילדים אחרים, ואם הסביבה חיובית הם יתפתחו יותר טוב מילדים אחרים. המשל של הסחלב ושן הארי משקף בדיוק את הרעיון הזה- יש ילדים שיתפתחו פחות או יותר אותו דבר בין אם הסביבה שלהם תהיה מיטיבה ובין אם לא. אלו הם ילדי שן הארי- פרחים שמצליחים לצמוח בכל מקום. לעומתם, יש ילדים שפורחים רק כשהם מקבלים תנאים מדוייקים. כלומר אם גדלו בסביבה לא מיטיבה הם ינבלו, ואם יגדלו בסביבה מיטיבה הם יפרחו בצורה יוצאת דופן. אלו ילדי הסחלב. אגב, התיאוריה הזו, רגישות מובחנת, היא התיאוריה עם הבסיס המחקרי הכי חזק מבין התיאוריות שהצגתי.

המשל הזה על הסחלב ושן הארי תפס מאוד גם בשיח האקדמי וגם בשיח הציבורי עד שיום אחד הגיעה חוקרת ושאלה את עצמה- האם העולם באמת מתחלק לילדים רגישים ולילדים לא רגישים? האם יש ילדים שלא משנה מה יתפתחו אותו דבר, ולעומת ילדים שרגישים להכל? זה נראה לה מוזר, אז היא יצאה לחקור הזה והגיעה לממצאים פורצי דרך ממש. החוקרת הזו, ד”ר נועם מרקוביץ’, תשתתף גם היא בסדרה על ילדים רגישים ותספר לנו על המחקר הזה ועל התובנות הסופר סופר חשובות שאפשר לקחת ממנו להורות שלנו.

 

רגישות סביבתית- מושג מטריה

טוב אז עד עכשיו הכרנו שלוש דרכים להסתכל על רגישות- רגישות כתכונת אישיות “אדם או ילד רגיש מאוד”, רגישות פיזיולוגית שמתאימה את עצמה לנסיבות החיים ורגישות התפתחותית שאפשר להבין אותה הכי טוב עם משל הסחלב ושן הארי. כבר אמרתי קודם שהתיאוריות האלה התפתחו במקביל מבלי לדעת זו על קיומה של זו. לשמחתנו, לפני 10 שנים אחד מחוקרי הרגישות החשובים ביותר מייקל פלואס החליט לעשות סדר בבלגן וניסה לחבר בין כל התיאוריות האלה. הוא פיתח מונח שנקרא “רגישות סביבתית” או באנגלית environmental sensitivity שהוא סוג של מונח מטריה שמצליח להכניס תחתיו את שלוש התיאוריות שכבר הכרנו, ובעיני עושה המון סדר.

הוא אומר ככה- קודם כל, המכנה המשותף לכל התיאוריות הוא שאנשים או ילדים שונים נבדלים ברגישות שלהם להשפעות סביבתיות, בין אם הן שליליות ובין אם הן חיוביות. כאשר חלק מהאנשים או הילדים יותר רגישים וחלק פחות רגישים. 

ומה ההבדל בין הרגישויות השונות? הרגישות של הזוג ארון מדברת על תכונה “ילד רגיש מאוד”- ולכן מדובר על האופן שבו ילדים מגיבים לסביבה שלהם בכאן ובעכשיו. לעומת זאת שתי התיאוריות האחרות מדברות על רגישות התפתחותית- כלומר האופן שבו ילדים מגיבים לסביבה שלהם בטווח הארוך, איך הם מסתגלים לתנאי הסביבה ועד כמה הם גמישים התפתחותית. התיאוריה של רגישות ביולוגית להקשר טוענת שהרגישות הזו מעוצבת בתחילת החיים, והתיאוריה של רגישות מובחנת טוענת שהרגישות הזו נקבעת גנטית.

ואיך אפשר לחבר בין הדברים? לפי  פלואס, תכונת הרגישות, זו שאליין ארון מדברת עליה בספרים על אנשים רגישים מאוד, היא זו שמסבירה את הרגישות ההתפתחותית. כלומר ילדים רגישים מאוד, כאלה שמעבדים מידע באופן עמוק יותר, שמוצפים בקלות, שהתגובתיות הרגשית שלהם מוגברת ושמודעים יותר לדקויות בסביבה- הם הילדים שיראו רגישות התפתחותית. כלומר אם ילדים רגישים מאוד יגדלו בסביבה לא מיטיבה הם ינבלו, ואם ילדים רגישים מאוד יגדלו בסביבה מיטיבה הם יפרחו. כך שרגישות גבוהה מאוד היא לא הפרעה, אלא תכונת אישיות, אבל בנסיבות חיים קשות אנשים רגישים מאוד יכולים לפתח בעיות. ויש לא מעט מחקרים שתומכים בזה- שילדים שמקבלים ציונים גבוהים במדד של רגישות כתכונה גם מראים רגישות התפתחותית לתנאי הסביבה, כמו איכות ההורות למשך. אנחנו נדבר על המחקרים האלה יותר לעומק בסדרה, ואם תרצו הם נמצאים ברשימת המקורות של הפרק באתר. בקיצור, אפשר לחשוב על תכונת האישיות “ילד רגיש מאוד” כמנגנון שמסביר את הרגישות ההתפתחותית לתנאי הסביבה. 

 

רגישות חושית (ויסות חושי)

אז אם עכשיו יש לכן סדר בראש- הגיע הזמן קצת לבלבל אתכן. סתם לא באמת, אבל אולי אצל חלק מכן כבר עלתה השאלה- איפה נכנס כל העניין הזה של ויסות חושי שכולם מדברים עליו? עד עכשיו דיברנו על 3 תיאוריות ועל הניסיון לאחד ביניהן. אבל יש תיאוריה נוספת רביעית שלא נכנסה תחת אותה מטריה. התיאוריה הזו נקראת עיבוד חושי sensory processing ופיתחה אותה וויני דאן שהיא מרפאה בעיסוק.

לפי התיאוריה, האופן שבו אנחנו מעבדות מידע חושי מושפע משני פרמטרים מרכזיים: סף התחושה ואסטרטגיית התגובה לתחושה:

  • סף התחושה  קובע באיזו נקודה הילד מבחין בגירוי- אם הוא מבחין בגירוי בקלות או שהוא זקוק לגירוי עוצמתי וממושך כדי להגיב אליו. הסקאלה נעה בין סף נמוך לסף גבוה.
  • אסטרטגיית התגובה של הילד, היא הדרך שלו לווסת את עצמו מול הגירויים שהוא חווה בין אם הם מגיעים מתוך הגוף שלו ובין אם מבחוץ. הסקאלה נעה בין פסיביות לאקטיביות.

לכל ילד או אדם יש דפוס עיבוד חושי ייחודי משלו, מה שנקרא פרופיל חושי. וכמובן יש את אלה שנמצאים בקצוות. למשל לי יש סף תחושה נמוך כשמדובר בחוש השמיעה ואסטרטגיית התגובה שלי היא אקטיבית. אם בן הזוג שלי אוכל סלט אני אסגור את הדלת או אפעיל מוזיקה כדי לווסת את עצמי מול הגירוי שעבורי הוא ממש בלתי נסבל. יש לי מיזופוניה אם זה לא היה ברור. 

ומה זה קושי בויסות חושי? מדובר בילד שהאופן שבו הוא מעבד את המידע מקשה עליו בתפקוד היומיומי. למשל, בררנות באוכל, הימנעות מאירועים חברתיים, ילדים שלא שמים לב כשמדברים אליהם, או דווקא כל הזמן מוצאים את עצמם במצבים מסוכנים. בהרצאה השלישית בסדרה ד”ר איילת בן ששון שהיא מרפאה בעיסוק תעמיק בנושא הזה של עיבוד חושי וקשיים בעיבוד חושי וגם תיתן לא מעט כלים פרקטיים להתמודדות מתוך הניסיון הטיפולי שלה בעבודה עם ילדים והורים.

 

האם ילד רגיש מאוד הוא ילד עם רגישות חושית?

השאלה האחרונה והמתבקשת שאני רוצה לדבר עליה היום היא מה הקשר בין ילד רגיש מאוד לרגישות חושית- האם ילד רגיש מאוד הוא ילד שבהכרח יש לו רגישות חושית? או שהוא מתמודד עם קשיים בוויסות החושי? שאלה מצוינת ששאלתי את עצמי הרבה מאוד זמן. ולשמחתי בעבודה על הפרק הזה מצאתי מחקר, אפילו ישראלי, שניסה לברר האם מדובר בתופעות שונות או באותה תופעה.

אז נתחיל במה משותף– שתי התיאוריות האלה עם השמות כמעט זהים טוענות שיש אנשים שרגישים יותר מאחרים למידע שמגיע מהחושים. אבל שימו לב- התיאוריה של עיבוד חושי שמגיעה מריפוי בעיסוק מתייחסת בעיקר לתגובתיות לגירוי החושי, ברמה ההתנהגותית. לעומת זאת, התיאוריה של אדם רגיש מאוד מתייחסת לעומק העיבוד החושי ולרגש שמתעורר בעקבותיו, כלומר לתגובתיות הרגשית. עוד הבדל משמעותי הוא שהתיאוריה של עיבוד חושי פותחה כדי לעזור לילדים לשפר את התפקוד היומיומי שלהם דרך ריפוי בעיסוק, בעוד שהמטרה של התיאוריה של אדם רגיש מאוד היא להבין ולאפיין את תכונת האישיות הזו. עוד דבר שחשוב להדגיש בהקשר הזה הוא שרגישות גבוהה מאוד, לפי התיאוריה לפחות, היא תכונת אישיות נורמטיבית, בעוד שהפרעה בעיבוד החושי היא כשמה- הפרעה. ולכן חשוב להבחין בין השתיים.  

 ושימו לב- אין אף מחקר, אפילו לא אחד שאני מודעת אליו, שבדק מה הפרופיל החושי של אנשים או ילדים רגישים מאוד.  סביר שיש ילדים רגישים מאוד עם קשיים בויסות החושי, ויש ילדים רגישים מאוד שאין להם קשיים בויסות החושי. אחד לא מחייב את השני. אבל עד שהחוקרים בתחום לא יחליטו לאחד כוחות לא נוכל לדעת את זה. בעיני היכרות עם כל התיאוריות מאפשרת להבין את תופעת הרגישות באופן יותר רחב ועמוק.

 

סיכום

טוב, הגיע הזמן לסכם. דיברנו היום על 5 סוגים של רגישות, לא פחות ולא יותר. 

התחלנו מרגישות הורית שהיא היכולת של ההורה לזהות את האיתותים של הילד, לפרש אותם נכון ולהגיב אליהם בצורה מותאמת ובזמן המתאים. ואז אמרנו לה תודה רבה- כי היא בכלל לא מדברת על הקונספט של אדם רגיש או ילד רגיש, שבו אנחנו מתמקדות בפרק הזה.

אחר כך דיברנו על 4 תיאוריות שונות של רגישות שהתפתחו במקביל ובאופן בלתי תלוי במהלך שנות ה-90:

  1. התיאוריה הראשונה הייתה רגישות למידע חושי שפיתחו אליין וארתור ארון, תיאוריה שאנחנו מכירות היטב מהספרים והשיח הפופלרי על אנשים, ילדים והורים רגישים מאוד. לפי התיאוריה הזו, רגישות גבוהה מאוד היא תכונה אישיותית מולדת שמתאפיינת בעיבוד עמוק של מידע חושי, רגישות גבוהה לגירויים חיצוניים, תגובתיות רגשית מוגברת ומודעות גבוהה לניואנסים ודקויות.
  2. התיאוריה השנייה שדיברנו עליה היא רגישות ביולוגית להקשר, שכאן מדובר ברגישות פיזיולוגית למצבי סטרס. רגישות שמתעצבת בראשית החיים ומשפיעה על היכולת של ילדים להסתגל לתנאי הסביבה בהמשך החיים. ילדים עם רגישות פיזיולוגית גבוהה יהיו פגיעים יותר לתנאי סביבה שליליים אבל גם ירוויחו יותר מתנאי סביבה חיוביים.
  3. התיאוריה השלישית וזו שיש לה את הבסיס המחקרי החזק ביותר היא הרגישות המובחנת שפיתחו ג’יי בלסקי ומייקל פלואס. לפי התיאוריה ילדים נולדים עם רגישות גנטית לתנאי הסביבה. בדומה, לתיאוריה הקודמת, גם כאן מדובר ברגישות התפתחותית. ילדים רגישים, ילדי הסחלב- ינבלו בנסיבות חיים שליליות אבל ישגשגו בצורה יוצאת דופן בנסיבות חיים חיוביות. בניגוד לילדי שן הארי, שיתפתחו בסדר גמור בכל מצב.
  4. בהמשך, היה ניסיון לאחד בין 3 התיאוריות תחת מונח המטרייה “רגישות התפתחותית“- לפיה אדם או ילד שנולד עם תכונת האישיות רגישות גבוהה מאוד הוא גם זה שיראה את הרגישות ההתפתחותית לתנאי הסביבה.
  5. ואחרונה חביבה- תיאוריית העיבוד החושי שלא נכנסה תחת אותה מטרייה. התיאוריה הזו שמגיעה מריפוי בעיסוק עוסקת באפיון של פרופיל חושי של כל אדם או ילד על בסיס הסף שבו הוא מבחין בגירוי חושי ועל בסיס האופן שבו הוא מגיב לגירוי החושי ומווסת אותו. חלק מהפרופילים מתאימים יותר למה שאפשר לקרוא לו רגישות- בעיקר כשמדובר בספי תגובה נמוכים לגירוי. ונכון להיום, אין מחקרים שבדקו את הקשר בין תיאוריית העיבוד החושי לבין יתר התיאוריות שהזכרנו קודם.

טוב, זה היה פרק עם הרבה מאוד מידע. אבל אני מקווה שהוא הצליח לעשות לכן סדר בבלגן. ועכשיו, כשמישהו אומר לכן משהו על ילד רגיש, תוכלו לשאול- לאיזו רגישות אתה בדיוק מתכוון? רגישות כתכונת אישיות? רגישות התפתחותית? או רגישות בעיבוד החושי?

 

בעיני זה פרק הכרחי כדי בכלל להתחיל לדבר על רגישות, וכאמור בסדרת ההרצאות אנחנו הולכות להיכנס להיבטים השונים של רגישות- רגישות כתכונת אישיות בהרצאה הראשונה, רגישות התפתחותית בהרצאה השנייה, ורגישות חושית בהרצאה השלישית. זו באמת הזדמנות נדירה לדבר על רגישות מנקודת מבט מחקרית, להכיר את המורכבויות והניואנסים של רגישות, רגישות זה לא דבר אחד עם צבע אחד, וככה לבנות את מפת הרגישות הייחודית של הילד שלך ואולי גם שלך. וזו נקודת מוצא מצוינת אם לא הכרחית כדי להצליח לגשת אל הילד או הילדה בצורה שתיטיב גם איתם וגם איתך. כאן הקישור להרשמה וקוד הקופון להנחה משמעותית הוא מוקדמת (בתוקף עד ה-11.5). אם אתן שומעות את הפרק אחרי מאי, אז הסדרה זמינה גם בכספת ההרצאות של מועדון מאמאדע+.

אם נשארתן עם עוד מחשבות ושאלות בעקבות הפרק, אני כרגיל מזמינה אתכן לא להישאר איתן לבד. בתיאור הפרק צירפתי לכן קישור לדיון על הפרק בקבוצת הפייסבוק של מאמאדע, שם נוכל להמשיך לדבר ולחשוב יחד.

אשמח כמובן אם תדרגו את הפודקאסט בחמישה כוכבים כדי שנוכל להגיע לכמה שיותר הורים שזקוקים לידע מקצועי ומבוסס-מחקר.

תודה לאופק פרחי העורך של הפודקאסט.

אנחנו סיימנו להיום, נתראה בפרק הבא.

נתראה בפרק הבא שבו אנפץ כמה וכמה מיתוסים נפוצים על ילדים רגישים

אז ביי בינתיים

בטח יעניין אותך גם:

הילד שלך רגיש במיוחד?

סדרת הרצאות מבוססת־מחקר תעזור לך להבין לעומק את הרגישות של הילד שלך ואיך לגשת אליו נכון.

ועכשיו במחיר השקה עד ה-11.5:

במקום 195 ₪
קוד קופון: מוקדמת